Droogte in Brazilië kan voor schaarste op de koffiemarkt zorgen
Afgelopen maand werd de koffieregio van Brazilië geteisterd door de ergste droogte in decennia. Aanplant overleefde het niet en de prijs van koffie schoot omhoog, tot nu toe met 50 procent. In 140 steden in Brazilië werd water op rantsoen gezet.
De prijs van koffie in de winkel is onveranderd. Koffiebranders hebben meestal genoeg voorraad voor een paar maanden. Maar als de prijs van arabicabonen blijft stijgen, zullen consumenten ook met prijsstijgingen te maken krijgen, schrijft The Guardian. Afgelopen woensdag bereikte de koffieprijs zijn hoogste niveau in 14 maanden: 1,72 dollar voor 0,45 kilo. Die koffie wordt in maart geleverd.
Zuiden krijgt ook trek
Er is een structurele voor een prijsstijging: steeds meer mensen in ontwikkelende markten zoals Brazilië, India en China krijgen trek in koffie. De tijden dat koffie werd geleverd door het zuiden en werd gedronken in het noorden zijn kennelijk voorbij.
“Steeds meer mensen drinken koffie, en ze drinken steeds betere koffie”, zegt Kim Elena Ionescu, koffiemakelaar van Counter Culture, een koffiebranderij in Noord-Carolina. Daar komt bij dat koffieteelt lastig te mechaniseren is. De productie snel verhogen om aan de groeiende vraag te voldoen gaat dus moeilijk worden.
Onverwacht
Eerder gaf een rapport al aan dat het huidige aanbod van koffie 5 miljoen balen lager is dan de consumptie in 2014-2015. Die waarschuwing kwam onverwacht: eind vorig jaar zakte de prijs nog met 25 procent omdat de markt verzadigd leek. Klimaatverandering kan de schaarste verergeren. De ongebruikelijke droogte in Brazilië zou daar een bewijs voor kunnen zijn.
Brazilië is ook nog eens een keer 's werelds grootste producent van suiker. De droogte verstoort ook de suikeroogst. Termijncontracten voor suiker staan op hun hoogste punt in twee maanden: ook de prijs van suiker zou kunnen stijgen.
Dus als je je koffie met suiker drinkt, heb je wellicht dubbel pech.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl